moreska.hr | O Društvu
15340
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15340,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

O Društvu

Morešku, viteški ples s mačevima, Korčulani stoljećima ponosno igraju
k

Što je Moreška?

Moreška je dramsko-plesno scensko prikazanje u kojem se prepliću tekstualni, glazbeni i koreografski elementi. U njenom tekstualnom dijelu, koji prethodi poznatome mačevnom plesu, a predstavlja narativni kontekst njegove izvedbe, postoje četiri lika: crni kralj, bijeli kralj, Otmanović – otac crnog kralja i bula, jedini ženski (i jedini nenaoružani) lik oko kojeg se, virtuoznim plesnim koracima i snažnim udarcima mačeva, tuku dvije vojske. Nakon uvodnog dramskog dijela u kojem glavne uloge pripadaju upravo buli i crnom kralju, slijedi bojevni ples koji izvode dvadeset i četvero moreškanata, po dvanaestorica sa svake strane, a koji je strukturiran u osam koreografskih cjelina.

Tijela društva

Predsjednica:
Bojana Silić Krstulović

Upravni odbor:
Sergije Vilović, Mario Sardelić, Marko Trojan, Ivan Šain, Jerko Šegedin, Lovor Lozica

Voditelj sekcije limene glazbe:
Alen Krajančić

Voditelj sekcije zbora:
Goran Milošević

Voditeljica sekcije folklora:
Janja Lozica

Pravni akti

Na temelju  članka 13. Zakona o udrugama („Narodne novine“, broj 74/14), Skupština Kulturno-umjetničko društvo „MOREŠKA“ Korčula na Skupštini donjela je STATUT KULTURNO-UMJETNIČKOG DRUŠTVA „MOREŠKA“ KORČULA

Korčula

Korčula očarava bezvremenskom ljepotom, minula vremena utisnula su trag u kamenu koji priča. Korčula se diči živim tradicijama koje njeguje. Morešku, viteški ples s mačevima, Korčulani stoljećima ponosno igraju -„bate“, a Čara, Pupnat i Žrnovo također njeguju kumpanije i moštru prenoseći je iz koljena na koljeno stotinama godina. Bratovštine u gradu Korčuli i diljem otoka potvrđuju živu vjersku tradiciju nastavljajući tako putovima svojih predaka. U Račišću se sačuvao običaj da se u vrijeme svatova po pleše “tanac”.
Upoznajte kameni grad, otkrijte skrivene „kale“ prolazeći pokraj ukrašenih pročelja elegantnih palača, koračajući kamenim ulicama dok se sunce stapa s morem u sutonu.

k