moreska.hr | KORČULA
15042
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15042,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

KORČULA

KORČULA

GRAD KORČULA se nalazi na istoimenom otoku Korčuli i po teritorijalnom ustroju obuhvaća naselja Čara, Pupnat, Žrnovo, Račišće i sam grad Korčulu.
Korkyra – Melaina – pošumljena Korčula, kako su je nazvali stari Grci, odlikuje se ljepotom prirode i bogatstvom povijesnog, kulturnog i tradicijskog nasljeđa. Srednjevjekovni grad Korčula opasan zidinama i kulama podigli su i bogato ukrasili kamenoklesari u 14., 15. i 16. st. Najveći među njima je Marko Andrijić, graditelj zvonika katedrale Sv. Marka.
Unutar gradskih zidina na skladnom tlocrtu nižu se redovi cvjetnogotičkih i renesansnih građevina, palača, crkava, uličica i trgova s mnoštvom umjetničke i spomeničke baštine u muzejima, crkvama i zbirkama.
Grad Korčula se diči kamenoklesarstvom i brodogradnjom kao stoljetnim obrtima, sačuvanim viteškim igrama moreškom, moštrom i kumpanijom, Markom Polom, koji je svoj životni put započeo u ovom gradu.
Istančano suglasje življenja čovjeka i ovog podneblja najbolje svjedoči o trajnoj privlačnosti ovoga grada na otoku Korčuli.

Korčula očarava bezvremenskom ljepotom, minula vremena utisnula su trag u kamenu koji priča. Korčula se diči živim tradicijama koje njeguje. Morešku, viteški ples s mačevima, Korčulani stoljećima ponosno igraju -„bate“, a Čara, Pupnat i Žrnovo također njeguju kumpanije i moštru prenoseći je iz koljena na koljeno stotinama godina. Bratovštine u gradu Korčuli i diljem otoka potvrđuju živu vjersku tradiciju nastavljajući tako putovima svojih predaka. U Račišću se sačuvao običaj da se u vrijeme svatova po pleše “tanac”.
Upoznajte kameni grad, otkrijte skrivene „kale“ prolazeći pokraj ukrašenih pročelja elegantnih palača, koračajući kamenim ulicama dok se sunce stapa s morem u sutonu.