moreska.hr | Sekcije
14093
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14093,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

Sekcije

Moreška

Moreška je viteški bojni ples s mačevima nastao oko 12. stoljeća na Mediteranu. Sam naziv “Moreška” nastao je po Maurima – Moriskima, pa je tako u španjolskom jeziku nastao pridjev morisco a u talijanskom moresco. Pretpostavlja se da je prva Moreška izvedena u španjolskoj Leridi 1150. godine kao spomen na istjerivanje Maura. Prvi podaci o Moreški na našim prostorima datiraju iz 1273. godine u Trogiru. Moreška je vjerojatno došla u Korčulu preko Dubrovnika iz Španjolske, jer su u 15. stoljeću postojale jake veze između Dubrovačke Republike i Španjolske.

Mužika

Voditelj sekcije posljednjih jedanaest godina je prof. Alen Krajančić.
Svoj rad sekcija temelji na glazbenog pratnji viteške igre moreške. Kroz godine postojanja glazba se profilirala i kao sekcija koja održava samostalne koncerte od popularnog do klasičnog izričaja. U glazbi aktivno sudjeluje 40 svirača, dobi od 9 do 63 godine. 2014. je oformljen i Big Band, čime se dodatno obogaćuje lokalna kulturna i turistička ponuda, ali i utječe na povećanje interesa mladih za bavljenje glazbom.

U prosjeku godišnje sekcija osposobi dvoje novih, mladih glazbara koji aktivno sudjeluju u svim segmentima rada sekcije.

Sekcija održava redovne probe dva puta tjedno uz stanku tijekom ljetne sezone kada se prosječno održi oko 40 nastupa (viteška igra moreška).

Zbor

Sekcija zbora postoji već deset godina, te uz voditelja prof. Gorana Miloševića broji 40-ak članova. Zbor izvodi raznolik repertoar klasične i zabavne glazbe, a capella i uz instrumentalnu pratnju. Svake godine u mjesecu svibnju održava se godišnji koncert zbora u atriju gradske vijećnice u Starom gradu.

Folklor

Početkom 2015. godine obnovljena je folklorna sekcija Društva. Sekcija broji 30-ak članova, a voditelj sekcije je Janja Lozica, prof. kineziologije. Trenutno aktivno plešu Linđo na svim komercijalnim nastupima Društva u ljetnim mjesecima.

Linđo je jedan od najpopularnijih plesova dubrovačke okolice, a pleše se uz pratnju starinskog glazbala lijerice. Pleše se u parovima raspoređenima oko svirača, a plesne naredbe u duhovitim, nerijetko i dvosmislenim stihovima glasnim povicima izvikuje kolovođa koji u oštrome tonu i ritmu određuje parove i promjene plesnih figura te bodri plesače koji se nadmeću u improvizacijama.